Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2010 17:10 - Дантели от Кориан -възможности и красота
Автор: dgv Категория: Други   
Прочетен: 5073 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 16.02.2010 17:34


Изкуствен камък - топъл и красив като кадифе. Това определение е за така наречения Solid Surface. Наименованието на камъка съм срещала като плоча с минерален  произход, изкуствен камък и други. Този материал по-нататък ще наричам Кориан (Corian), заради наименованието, което е дала фирмата , която го е открила. Концернът DuPont  в средата на миналия век разработва технологията и патентова откритието. До преди няколко години в света е имало само две фабрики, които са имали право да го произвеждат и DuPont са давали 10 годишна гаранция за материала. В момента, аналог на Кориан има вече в много страни  и материалът се среща с много различни имена. Всичко това и снижението на цената дават възможност за бързото му разпространение и популяризиране на различните му приложения
Ще се опитам да бъда кратка.   Какво представлява корианът? Това е синтетичен материал, получен от минерали, оцветители и свързваща акрилна смола.

Качествата на материала са много. 

- Хигиенични са.Липсват пори и по този начин трудно се задържа мръсотия и развитие на бактерии.

- Плочите са химически стабилни, нетоксични и антиалергични. На стайна температура не отделят газове или вредни частици. Спокойно може да се обработва храна върху тях. Поради тази причина се използват в лаборатории, хирургични зали и др.

- Устойчиви са на високи температури (до 160). При температура над 160 градуса, започва дефорамация, и ако се използва за кухненски плот(например) е препоръчително да се поставят подложки.

- Забавят появата на пламък при евентуален пожар.

- Лесни за поддръжка. На повърхността не се образуват петна от различни замърсители. Почистват се с обикновени препарати. 

- Лесно се остраняват получени дефекти. Не са необходими специални средства за полиране. 

- Дълъг живот - трайни са

- Богати възможности за обработка , което дава голяма свобода при дизайнерски 
решения. - топлинна обработка, рязане, слепване без да се образуват фуги, използват се дърводелски инструменти ( не е необходимо специално оборудване от инструменти)

- технологични - възможност за вграждане на сензори за допир

- Разнообразие от цветове

- Приятни на допир - топли и много красиви

- По-ниска маса в сравнение с естествения камък и по-висока спрямо дървения материал. 
  След като изброих качесвата лесно се досеща човек, че приложението им е много голямо-санитарно оборудване, кухни, бани, жилищно и обществено обзавеждане, в мебелно производство, осветителни тела.. и много други.
Една от кухните , които бях ви показала в предишен пост е от кориан.
С материал, предлаган от LG, aко не се лъжа, беше направен отвътре хотел, като се започне от стените, леглата, вратите и се стигне до мивката, почти всичко беше от този материал и плавно преливаше от стената към леглото.
От сайта на LG ще ви покажа по едно изборажение от различните приложения, а останалите са предимно дизайнерски решения, наречени от мен:) - дантели от кориан.
Да спомена също, че руските дизайнери дават много красиви и оригинални решения за интериор, но това е тема за друг пост:)

Накрая слагам клип с кухнята от този материал, проектирана от Заха Хадид. В него има и други интересни възможности, но.. отново е друга тема:)

И линкове други решения
http://www.youtube.com/watch?v=iQSJA7UdB_M&feature=related
http://www2.dupont.com/Corian/bg_BG/possibilities/interactivity/index.html   използвани източници: http://www.home.dibla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=57&Itemid=58 http://www2.dupont.com/Corian_Global_Landing/en_US/index.html http://www2.dupont.com/Corian/bg_BG/for_your_home/index.html http://www.himacs.eu/ Останалите снимки съм ги сваляла отдавна и не помня откъде


image

image


image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

imageimage

image



 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dgv
Категория: Други
Прочетен: 499465
Постинги: 218
Коментари: 618
Гласове: 2311
Архив